top of page

JAK KOMBINOVAT BARVY DŘEVA V INTERIÉRU?

Aktualizováno: 18. 11. 2020

Jedna z častých otázek, které na mě klienti mají je, jak správně zkombinovat jinou barvu dřeva na podlaze, na kuchyňské lince nebo skříni a jídelním stole. Za sebe musím říci, že je to jeden z nejnáročnějších úkolů návrhu a poslouchám při něm také svou intuici a pocit.


Pamatuji si, když jsem si zařizovala svůj první pronájem na vysoké škole. Některé kusy nábytku se koupily nově a na některé nezbyly finance a dovezla jsem si je ze svého pokoje od rodičů. A nesoulad barev byl na světě :-) Věřím, že tuto situaci zažil asi každý z nás. Ať při zařizování prvního bydlení na škole nebo prvního společného bydlení s partnerem, s dětmi apod.


Jak tedy předejít disharmonii barev a ujistit se, že mícháme správné tóny dřeva, které spolu ladí? Zde je pro Vás menší návod:

1. Určení hlavního tónu

K určení hlavního tónu potřebujeme zjistit výchozí bod. Když se rozhlédnete doma po místnosti, jistě uvidíte různé barvy dřeva, ale také jednu, která vyniká a převládá. Většinou se jedná o kuchyňské linky nebo podlahy. Ať je to cokoliv, vyberte jeden tón, který bude hlavní barvou v celém Vašem prostoru.



2. Rozlišení „teplého“ a „studeného“ podtónu

Jistě jste už o tom slyšeli. Každá barva v sobě má, zjednodušeně řečeno, teplý nebo chladný tón. Ale jak to poznat? Zkusím velmi jednoduše vysvětlit. Teplé tóny dřeva vypadají více do červené, oranžové nebo žluté (první obrázek). Ty chladné mají tendenci vypadat mírně šedé (druhý obrázek níže). Pokud nechcete udělat chybu, ostatní barvy dřeva, které doma použijete, zvolte ve stejném podtónu.





3. Jaký je správný počet barev?

Aby prostor a prvky v něm nevypadaly disharmonicky, použijte maximálně dva až tři tóny dřeva.



4. Kontrastem nic nepokazíte

Pokud byste měli jakékoliv pochybnosti, můžete jít do kontrastu barev. Je to někdy snazší a efektivnější cesta, než se snažit sladit dřevěnou podlahu s dřevěnými skříňkami kuchyně. Pojďme tedy do protikladné kombinace dřevěných tónů, jako jsou například skříňky z bílého dubu a podlaha z ořechového dřeva.



5. Více než jednou

Zakoupili jste si krásný odkládací stolek z tmavého dřeva? Použijte stejnou barvu v místnosti ještě jednou - například u nožiček sedačky a stolku, jako je na obrázku. Potvrdíte tím Váš záměr a stolek tak nebude působit jak pěst na oko. Něco jiného je extravagantní solitér, ale i ten musí přesně „padnout“.




6. Podlaha a dřevěný strop

Dřevěná podlaha a stropní trámy, případně dřevěné podbití, by měly tónem co nejvíce korespondovat. Tmavá podlaha a světlounké trámy nebo naopak světlá podlaha a tmavé trámy by mohly působit nevyváženě a těžce.

Mezi stejný tón podlahy a trámů lze zakomponovat druhou barvu dřeva na Vašem zařízení.




7. Koberec to zachrání

Koberce jsou skvělým pomocníkem, když si nejste jisti, zda jste vybrali ty správné barvy a kombinace dřeva. Dokážou rozbít barvu dřeva mezi podlahou a dřevěnými nožičkami křesla nebo jídelního stolu. Bez ohledu na to, zda se barvy podlahy a stolu k sobě hodí.



Krásné dny!

Jana




Fotografie: Juniper Home, Unsplash, Architectural Digest

12 723 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page